Logo GLD stemt
Advertentie

EDE - De Edese gemeenteraad sprak donderdag in tweede termijn over de begroting 2019-2022, het huishoudboekje van de gemeente Ede. In de begroting staat welke gelden de komende jaren Ede ontvangt en uitgeeft. EDE TV Nieuws was bij de Edese versie van de algemene beschouwingen aanwezig en interviewde diverse partijen over de uitkomst.

Wethouder Financiën Leon Meijer is tevreden over de uitkomst. ‘We hebben de tekorten binnen de begroting kunnen dekken. Het tekort van 10 miljoen euro bij Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdzorg hebben we opgevangen. Ik heb alleen moties aangenomen die weinig of geen geld hebben gekost. De komst van watertappunten in Ede is te dekken dus die is motie is doorgekomen.’ Het lek binnen de zorg is dan wel gedekt, maar de korting op identiteitsbewijzen is definitief teruggedraaid.

Alleen D66 stemde tegen begroting

Voor fractievoorzitter van D66, Stephan Neijenhuis was het een van de redenen tegen de begroting te stemmen. D66 is meteen ook de enige partij die zich genoodzaakt voelde om tegen te stemmen. ‘Zonde, want er staan ook zeker ook goede punten in de begroting die toejuichen.'

Op de bezuinigingen op sport- en cultuur, onderwijsinvesteringen en het schrappen van de korting op identiteitsbewijzen viel bij de coalitie volgens Neijenhuis niet te onderhandelen. ‘We kregen daar helaas geen bewegingsruimte voor.’ Harry van Huijstee (PvdA) en Nico van der Poel van de SGP beamen dat er binnen de coalitie weinig te onderhandelen viel en dat vinden ze jammer.

Van der Poel is wel tevreden over de onderhandelingsruimte ten opzichte van de eventuele komst van een aula in Bennekom. ‘De gemeenteraad gaat onderzoeken of er ruimte is voor een plek waar de Bennekomse gemeenschap kan samenkomen, met meer dan 15.000 inwoners is dat ook wel nodig.’

'Gemeenteraad moet controlerende rol op zich nemen'

Charifa El Kadouri, fractievoorzitter van EdeNu heeft ook gemengde gevoelens over de begroting. ‘We hebben een motie ingediend om een onafhankelijk adviseur aan te stellen voor het Sociaal Domein, die motie heeft het helaas niet gehaald.’ El Kadouri vindt dat gemeenteraad een controlerende rol op zich moet nemen ten opzichte van het Sociaal Domein.

De fractievoorzitter is wel blij met de belofte van wethouder De Pater om met het buurtcomité rond de tafel te gaan zitten over de verkeersveiligheid van Amsterdamseweg en Kernhemseweg. ‘We vragen al jaren aandacht voor verkeersveiligheid in Ede, vooral de voetgangersoversteekplaats op de Amsterdamse/Kernhemseweg is een gevaarlijk punt.’

Motie eerlijk Kinderpardon aangenomen

Ellen Out van GroenLinks is tevreden met de opgestelde begroting. ‘Zorg en duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda en daar is veel aandacht voor.’ Out is vooral blij dat de motie voor een eerlijk Kinderpardon is aangenomen. ‘Het is een signaal naar Den Haag toe om kinderen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn niet te ontwrichten.’ De gemeente Ede is volgens Out de 100e gemeente die het eerlijk Kinderpardon heeft aangenomen.

VVD’er Bart van Omlo is vooral content dat de motie over het behoud van kinderboerderij De Oude Hofstede is aangenomen. ‘Ze hebben de steun van de gemeente Ede hard nodig, de kinderboerderij wordt door veel Edenaren bezocht, het is belangrijk voor de gemeenschap dat de boerderij behouden blijft.’

Bekijk hier het uitgebreide verslag, inclusief interviews over de begroting 2019-2022.

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuwe hoogbouw in Nijmegen: hotel met dubbel aantal kamers

  19 februari 2019
  NIJMEGEN - Het Bastion Hotel aan de Neerbosscheweg in Nijmegen krijgt waarschijnlijk zes verdiepingen, een stuk hoger dan nu. En met ruim twee keer zoveel kamers.
 • GroenLinks Overbetuwe: 'Spoorlijn ombouwen tot busbaan volledig flauwekul’

  19 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot busbaan is 'volledig flauwekul'. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Hanno Krijgsman. Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe ziet zo'n busbaan wel zitten, maar volgens Krijgsman is dit nooit in de gemeenteraad besproken. En dat steekt.
 • Historische boerderij Overasselt gered

  19 februari 2019
  OVERASSELT - De historische boerderij aan de Garstkampsestraat in Overasselt blijft overeind. In het voormalige onderkomen van het agrarisch museum wil het college van B&W wonen mogelijk maken. Maar de historische staat van het pand en de bijbehorende schuur moet wel behouden blijven.
 • 'Groene energie helemaal niet zo groen'

  19 februari 2019
  APELDOORN - Groen opgewekte energie in Gelderland is helemaal niet zo groen. Bij het percentage groene energie wordt namelijk ook de warmte van houtkachels gerekend. En dat is 38 procent van het totaalpercentage groene energie. Dat zegt Klimaatverbond Nederland, uit Arnhem.
 • Drugs en wapens in zorginstellingen; cliënten voelen zich onveilig en toezicht schiet tekort

  19 februari 2019
  ARNHEM - Drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel. Cliënten voelen zich onveilig in kleine commerciële woonzorginstellingen in de regio Arnhem. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Vooral bij zorgbedrijven die niet alleen zorg bieden aan licht verstandelijk beperkten en psychiatrische cliënten, maar ook aan (ex)-gevangenen en (ex)-tbs'ers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend