Advertentie
 

NIJMEGEN - Niet alle informatie over de warmtenet-deal tussen Nijmegen en Nuon wordt openbaar gemaakt. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Een aantal oppositiepartijen had hierom gevraagd, om precies te achterhalen wat er is misgegaan bij de totstandkoming van die deal. Maar volgens wethouder Tiemens kan niet alle informatie openbaar worden gemaakt omdat hiermee het vertrouwen bij Nuon wordt geschaad.

Eind vorig jaar oordeelde de rekenkamer hard over de totstandkoming van de deal met Nuon die een warmtenet exploiteert in de Waalsprong en het Waalfront. De besluitvorming van college was verre van transparant, zo oordeelt de rekenkamer en de raad heeft zodoende zijn controlerende taak niet goed kunnen vervullen.

Vraag om maximale openbaarheid

In februari gaat de raad Nijmegen hierover in debat en Theo de Wit van de PvdA wil hierbij maximale openbaarheid. Juist over afspraken die met Nuon zijn gemaakt. Zeker omdat het afspraken uit het verleden betreft. Theo de Wit (PvdA): 'Dingen van acht jaar geleden zou je best wel nu openbaar kunnen maken.'

'Nooit gevraagd om geheimhouding'

John Brom (Stadspartij DNF) die destijds als raadslid betrokken was bij vergaderingen over het warmtenet herinnert zich trouwens niets van enige geheimhouding. 'Dus waarom zou ik dan nu voor geheimhouding moeten stemmen?'

Maar volgens wethouder Tiemens is het nooit de bedoeling geweest om de stukken geheel uit de openbaarheid te onttrekken. 'Dat is dus in het voorstel misgegaan maar daar kwamen we eigenlijk pas afgelopen dagen achter.' Wat eerder ook al misging is dat de informatie op 27 november een dag lang online heeft gestaan op de website van de gemeente Nijmegen. Daarna liet het college de stukken snel verwijderen, maar sommige mensen hadden die toen al gedownload.

'Geen toestemming voor die paar stukkies'

Toch wil Tiemens niet alle informatie vrijgegeven. Van dertien pagina's zijn delen weg gelakt. Dat kan niet anders volgens haar. 'Met een publiek private samenwerking (Nijmegen en Nuon, red.) heb je te maken met een zekere vertrouwelijkheid om met elkaar samen te kunnen werken.'

De wethouder wil zich graag opstellen als betrouwbare overheid en zegt dat ze onlangs nog toestemming heeft gevraagd aan Nuon of deze gegevens vrij gegeven mochten worden. 'En die hebben we niet gekregen voor die paar stukkies op dertien pagina's.'

In februari gaat de raad in debat over de afspraken rondom het warmtenet.

Zie ook: 

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie