Advertentie
 

NIJMEGEN - De advocaat van het ter ziele gegane slachthuis Hilckmann is zelf op de vingers getikt door de rechtbank. Hij heeft 1 miljoen euro weggesluisd met als doel dat te onttrekken aan beslag en verhaal. En dat is onrechtmatig zo oordeelt de rechtbank.

De zaak was aangespannen door de gemeente Nijmegen. Die ligt al sinds sinds 2016 met het slachthuis in de clinch over de 21 miljoen euro die de gemeente had overgemaakt naar Hilckmann voor verplaatsing naar Haps en behoud van werkgelegenheid. Maar begin 2016 trok Hilckmann de stekker eruit. In oktober 2017 oordeelde de rechtbank dat Hilckmann 7,5 miljoen moet terugbetalen.

'Rondpompen van geld'

Sindsdien zijn er voortdurend rechtszaken over de beslagen die Nijmegen heeft laten leggen op de tegoeden en het 'rondpompen van geld' om aan deze beslagen te ontkomen. Nu is dus ook advocaat Sander Drijber zelf doelwit van de gemeente.

Onrechtmatig

In een deze week gepubliceerde uitspraak oordeelt de rechtbank: 'De advocaat sluisde ruim een miljoen euro van cliënten weg naar de derdengeldenrekening van het kantoor om het te onttrekken aan beslag door de gemeente Nijmegen. Dat is onrechtmatig, zowel van de kant van de cliënten als van de kant van de advocaat.'

'Onbegrijpelijke uitspraak'

Sander Drijber is het daarmee oneens en gaat in hoger beroep. Zijn advocaat Martijn Lauxtermann noemt het 'onbegrijpelijke uitspraak' Volgens hem had de familie Hilckmann een derdenrekening nodig om 'overtallige gelden te kunnen stallen. Het openen daarvan is een beetje in het slob geraakt en toen is aan Sander Drijber gevraagd: kunnen wij jullie rekening gebruiken.'

'Nooit bedoeld om Nijmegen te benadelen'

De advocaat van Drijber betwist dat dit geld daar werd gestald om te voorkomen dat daarop beslag gelegd zou worden. 'Het geld op die derdenrekening was uitsluitend bedoeld om de afbouw van het bedrijf mogelijk te maken en onder meer bedoeld om lopende salarissen te betalen. Niet om de gemeente te benadelen.' Lauxtermann heeft de rechtbank meerdere malen aangeboden om hiervoor met bewijs te komen, 'maar de rechtbank heeft een vonnis uitgesproken zonder ons hiervoor de kans te geven.'

Tuchtrechtelijke maatregelen

De deken van de orde van advocaten in Gelderland Maaike Bomers, is een onderzoek gestart naar de gang van zaken. 'Het vonnis wijst erop dat het beschikbaar stellen van zo'n derdenrekening in strijd is met de regels. Wij doen nu onderzoek en afhankelijk van de uitkomst daarvan kunnen er tuchtrechtelijke maatregelen volgen.'

'Tevreden'

De gemeente Nijmegen is blij met de uitspraak. Woordvoerder Mariska Schok: 'De rechtbank is met ons van mening dat de advocaat onrechtmatig heeft gehandeld. Daar zijn we tevreden over.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie