ARNHEM - Geen oude dieselauto's meer in het centrum van Arnhem, geen personenauto's én geen bestelwagens vanaf 2020. Minder verkeer in de binnenstad en een uitbreiding van de zogenoemde walstroom, voor de scheepvaart. Op die manier wil Arnhem de luchtkwaliteit verbeteren.

De luchtkwaliteit in de Rijnstad is niet op orde, stelt het college. Hoge concentraties stikstofdioxide en roet kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. De Arnhemse gemeenteraad bespreekt diverse voorstellen van het stadsbestuur om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Sinds 1 januari is al een milieuzone van kracht die dieselauto's van voor 2005 uit het stadscentrum weert. Het college stelt voor om vanaf 2020 ook bestelauto's met oude dieselmotoren te weren.

Extra maatregelen

Ook wil het stadsbestuur de centrumring ontlasten, en dan vooral de Eusebiusbuitensingel en Velperbuitensingel. Doorgaand verkeer moet dan om het centrum heen.

Aan de Rijnkade mogen schepen geen vervuilende dieselgeneratoren meer gebruiken. Als deze maatregel is gerealiseerd, geldt het generatorverbod voor heel Arnhem. Alle aanlegplaatsen zijn dan voorzien van groene elektriciteit.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: 'Arnhemmers hebben het recht om schone lucht in te ademen. De maatregelen die wij voorstellen dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Dat is goed voor de Arnhemmers van nu en onze toekomstige inwoners.'

Houtstook verboden? 

De GroenLinks-fractie heeft aanvullend een motie ingediend om overlast van houtrook te verbieden. Het stoken van hout door consumenten blijkt namelijk de op één na grootste veroorzaker van roet in de stad. Raadslid Simonis: 'Er zijn 10.000 Arnhemmers met longproblemen die verregaande gevolgen ervaren in het stookseizoen.'

'Pure luchtfietserij'

Fractievoorzitter Coen Verheij van de PVV laat weten deze luchtagenda 'pure luchtfietserij' te vinden. 'De groene wind die nu door de gemeenteraad van Arnhem waait is giftig. En Arnhemse burgers en ondernemers betalen de rekening. De Arnhemse binnenstad wordt zo goed als onbereikbaar en ze willen verbieden dat je straks in je eigen huis of tuin de houtkachel of de barbecue aansteekt.'

Raadslid Steffenie Pape (VVD) stelt dat er partijen zijn die doen alsof we in Arnhem in een gifwolk leven. 'Op basis van metingen uit 2017 voldoet Arnhem aan de Europese norm.' Wel wil de partij inzetten op emissieloze stadsdistributie en verbetering van de doorstroming van verkeer. Ook het rijden op waterstof noemt Pape een mooie kans op nog schonere lucht.

Ruim anderhalf miljoen

De drie voorgestelde maatregelen van het college kosten bij elkaar meer dan anderhalf miljoen euro. De gemeente Arnhem hoest hiervan ruim acht ton op. Het Rijk legt de rest op de tafel.

Door: Huibert Veth

 • Arnhemse wethouder: inspectierapporten GGD worden openbaar

  20 februari 2019
  ARNHEM - De inspectierapporten van GGD Gelderland-Midden worden openbaar. Dat zei wethouder Roeland van der Zee tijdens het debat over zorgfraude in de raadsvergadering in Arnhem. Het debat ging niet alleen over zorgfraude, maar ook over de uitkomsten van het onderzoek van Omroep Gelderland dat cliënten zich onveilig voelen in zorginstellingen in de regio Arnhem.
 • 'Met een elektrische rolstoel wil je Arnhem niet in'

  20 februari 2019
  ARNHEM - Moeilijk toegankelijke winkelstraten, te smalle invalideparkeerplaatsen en ook een stadhuis waar mensen met een beperking niet ongehinderd hun werk kunnen doen. Het college in Arnhem wil dat dát beter wordt en bereidt plannen voor om moeilijk toegankelijke plekken voor fysiek beperkten aan te pakken.
 • Niet meer langs 4 loketten om zorg te regelen voor je kind

  20 februari 2019
  UBBERGEN - Sinds er minder te besteden is op de St. Maartenschool in Ubbergen is er ook minder zorg voor de hulpbehoevende leerlingen van de gespecialiseerde school. Extra zorg moesten de ouders zelf maar regelen. De betrokken gemeenten vonden dat ontoelaatbaar en hebben dat nu aangepakt.
 • Groen licht voor windreuzen aan de Waal ondanks verzet omwonenden

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Ze mogen er komen. De twee windmolens die samen het Windpark De Groene Delta gaan vormen op het terrein van de voormalige kolengestookte Centrale Gelderland. Medio 2020 moeten ze voor ongeveer 5.000 huishoudens stroom opwekken.
 • Wijchen trekt portemonnee om muziekverenigingen in leven te houden

  20 februari 2019
  WIJCHEN - De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden.
 • Nijmegen is bijna 200.000 stoeptegels armer, maar wil meer stenen uit de grond

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna honderdduizend euro gooit Nijmegen er tegenaan om inwoners zover te krijgen om nog meer stoeptegels uit de grond te halen dan er het afgelopen jaar al zijn verdwenen uit de stad. De gemeente zet hoog in: nog eens 100.000 tegels moeten de grond uit.
 • Dierenambulance-dokter moet vrijwilligersclub weer gezond maken

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna een halve ton, 43.000 euro trekt de gemeente Nijmegen uit voor iemand die de problemen bij de Dierenambulance Nijmegen tot het verleden moet laten behoren. Het gaat al lang niet goed bij de dierenambulance.
 • Arnhems SP-raadslid stopt vanwege opleiding

  20 februari 2019
  ARNHEM - SP-raadslid Paulien Lunter stopt met haar raadswerk in Arnhem. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Ze is verpleegkundige en moet een opleiding gaan volgen om aan alle toekomstige eisen te voldoen. Daarom vindt ze dat ze zich niet meer volledig kan inzetten als raadslid.
 • Aalten investeert een ton in saneren SABA-terrein Dinxperlo

  20 februari 2019
  DINXPERLO - De gemeente Aalten neemt de kosten van de bodemsanering op zich, zodat het sterk groeiende bedrijf SABA voor Dinxperlo behouden blijft. Aalten heeft daar een ton voor over.
 • Zorginstelling Waalzorg: 'We hebben allemaal hartstikke boze ouders'

  19 februari 2019
  WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend