Advertentie
 

NIJMEGEN - Inwoners van Lent zijn teleurgesteld in het Nijmeegse stadsbestuur. Dat verwerpt alle alternatieven voor de route van het zandtransport dwars door Lent. 'Daarom rijden er straks iedere vijf minuten vrachtwagens langs scholen, een voorzieningenhart en kinderdagverblijven.'

Het zandtransport is nodig voor de bouw van zuidelijke deel van de buurt De Stelt in de wijk Lent, in het stadsdeel Nijmegen-Noord.

'Iedere vijf minuten vrachtwagens langs scholen en kinderdagverblijven'

Het college zegt dat het zand dat aan de andere kant van de Prins Mauritssingel op vrachtwagens wordt geladen, alleen via die Mauritssingel, de Vrouwe Udasingel en de Turennesingel naar het bouwgebied kan worden vervoerd. Volgens bewoners de slechtst mogelijke route omdat daar vier basisscholen zijn, kinderdagverblijven en voorzieningenhart De Ster.

College: 'Alternatieven stuk voor stuk onmogelijk'

Bewoners hebben diverse alternatieven aangedragen, zoals het maken van een loswal vlak bij de bouwgrond van een nieuwbouwwijk. Maar dan moet het zand volgens het college alsnog via de Bemmelsedijk naar de bestemming, terwijl dat ook een belangrijke fietsroute is voor schoolkinderen van en naar Bemmel.

Dezelfde argumenten gebruikt het college ook voor veel andere voorgestelde alternatieven. Leonie Schuit van de verkeersgroep in Lent begrijpt die argumenten op zich wel, maar volgens haar is één en ander toch ook een kwestie van politieke (on)wil, nu en in het verleden.

'GroenLinks wilde geen nieuw asfalt'

Schuit: 'Het is natuurlijk al raar dat de Vrouwe Udasingel en de Turennesingel de enige twee fatsoenlijke ontsluitingswegen zijn voor deze wijk.' Ze wijt dat aan GroenLinks die in het verleden steeds heeft gepleit voor goede fietsinfrastructuur, maar verzuimde om goede wegen aan te leggen voor auto's.

'GroenLinks heeft ook bijzonder weinig moeite gedaan voor de aanleg van de Dorpensingel, omdat ze geen nieuw asfalt wilden en ze deden erg weinig moeite om overeenstemming te bereiken met buurgemeente Lingewaard over die Dorpensingel.' Pas door een nieuw voorstel vanuit de bewoners komt die weg er nu eindelijk, maar 'te laat, want nu komt alles samen.'

'Tijdelijke sluiting Waalbrug juist prachtige kans'

Schuit doelt daarbij op de bouw van het zuidelijke deel van de buurt De Stelt en de renovatie van de Waalbrug. Door die renovatie is het niet mogelijk dat vrachtwagens de brug gebruiken als alternatieve route voor het zand.

Maar de bewoners in Lent zien die tijdelijke sluiting van de Waalbrug juist als prachtige kans voor een ander alternatief. Zij stelden voor om de tijdelijke sluiting een eind door te trekken over de Prins Mauritssingel zodat het vrachtverkeer niet bij de Vrouwe Udasingel linksaf slaat, maar pas vlak voor de Waalbrug.

Maar dat is niet mogelijk, zegt wethouder Tiemens, omdat er op dat deel van de Mauritssingel geen ruimte is voor linksaf slaand vrachtverkeer. Op de terugweg vanuit de Turennesingel kan het wel. Bovendien zou het een flinke beperking betekenen voor het verkeer dat vanuit het centrum van Nijmegen naar het noorden moet.

Juist dat argument valt slecht bij Schuit. 'Kennelijk is de doorstroming belangrijker dan ons woongenot. Waarom moeten wij in Nijmegen Noord steeds de dupe zijn van alles?' Daarnaast betwijfelt Schuit of het onmogelijk is. 'Waar een wil is, is een weg. Tijdens de aanleg van de nevengeul kon er wel van alles, terwijl toen de tweede stadsbrug De Oversteek er nog niet eens was.'

Geen vrachtverkeer tijdens schoolspits 

Het college doet wel een aantal toezeggingen. In verband met de schoolgaande jeugd zal het vrachtverkeer niet rijden tussen 8.15 en 8.45 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur. En waar nodig zet de gemeente verkeersregelaars in. Toch is Schuit er nog niet helemaal gerust op. 'Juist na schooltijd maakt de jeugd gebruik van de sportvelden en voorzieningen in wijkcentrum De Ster.'

De SP is samen met de bewoners een handtekeningenactie gestart tegen de route. Donderdagavond bespreekt de buurt de situatie tijdens een bijeenkomst in De Ster.

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie