VAASSEN - Op de Veluwe is maandagochtend een speciale zorgopleiding gestart voor mensen die in de bijstand zitten. De opleiding mag gevolgd worden met behoud van de uitkering. Dat moet de stap voor de langdurig werklozen eenvoudiger maken om een opleiding te gaan volgen.

Er moeten niet alleen bijstandsgerechtigden aan een baan geholpen worden. Ook het nijpende personeelstekort in de zorg moet met het project worden aangepakt.

Sahar Asmail is één van de 14 bijstandsgerechtigden die maandag aan de zorgopleiding is begonnen. Op haar eerste lesdag maakt Riekkie Timmer van het woonzorgcomplex de Speulbrink in Vaassen haar wegwijs op de afdeling voor dementerenden. Rikkie neemt met Sahar het menu door en straks mag Sahar de tafel dekken voor de bewoners van de Speulbrink.

10 jaar op zoek naar werk

Sahar zegt blij te zijn met de kans die ze heeft gekregen, want werk vinden was voor haar niet eenvoudig: 'Het was heel moeilijk. Ik ben nu 10 jaar bezig. Het gaat fout doordat ik zelf alles moet regelen. Daardoor lukt het mij niet.'

En dat moet met dit project veranderen. Ouderenzorgaanbieder Viattence, de gemeenten Epe, Heerde, Apeldoorn en de ROC's Deltion en Landstede hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

Vanuit praktijk leren

s Ochtends krijgen deelnemers aan de opleiding praktijkles, 's middags is het blokken in het klasje. 'Het is niet eerst dat je op school leert en dat je het dan gaat oefenen in de praktijk.' zegt Maaike van het Ende, de praktijk opleider van Viattence.  'Vanuit de praktijk leren we wat we moeten weten.' 

'Dat houdt feitelijk dat ze 's ochtends meehelpen met het wassen en verzorgen van onze bewoners,' vult Riëtte van Heeswijk van Viattence haar collega Maaike van den Ende aan. 'Ze geven ze voor de rest een fijne dag. Door in de huiskamer een spelletje te doen. Door te zorgen, dat hun woonomgeving lekker schoon is en te zorgen voor huiselijkheid '

Kijk hier naar de reportage:

Personeelstekort 

Het project is niet alleen opgezet om er voor te zorgen dat mensen in de bijstand een kans krijgen op werk, maar om ook het personeelstekort in de zorg aan te pakken: 'Eén op de twee vacatures blijft onvervuld,' zegt Maaike van den Ende over de nijpende tekort aan personeel in de zorg.

En dat betekent dat als de leerlingen de opleiding niveau 2 helpende zorg en welzijn goed afsluiten ze meteen aan de slag kunnen bij Viattence: 'Ik ben daar heel blij mee,' zegt Sahar. 'Ik hoop dat het lukt.'

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
 • Arnhemse wethouder: inspectierapporten GGD worden openbaar

  20 februari 2019
  ARNHEM - De inspectierapporten van GGD Gelderland-Midden worden openbaar. Dat zei wethouder Roeland van der Zee tijdens het debat over zorgfraude in de raadsvergadering in Arnhem. Het debat ging niet alleen over zorgfraude, maar ook over de uitkomsten van het onderzoek van Omroep Gelderland dat cliënten zich onveilig voelen in zorginstellingen in de regio Arnhem.
 • 'Met een elektrische rolstoel wil je Arnhem niet in'

  20 februari 2019
  ARNHEM - Moeilijk toegankelijke winkelstraten, te smalle invalideparkeerplaatsen en ook een stadhuis waar mensen met een beperking niet ongehinderd hun werk kunnen doen. Het college in Arnhem wil dat dát beter wordt en bereidt plannen voor om moeilijk toegankelijke plekken voor fysiek beperkten aan te pakken.
 • Niet meer langs 4 loketten om zorg te regelen voor je kind

  20 februari 2019
  UBBERGEN - Sinds er minder te besteden is op de St. Maartenschool in Ubbergen is er ook minder zorg voor de hulpbehoevende leerlingen van de gespecialiseerde school. Extra zorg moesten de ouders zelf maar regelen. De betrokken gemeenten vonden dat ontoelaatbaar en hebben dat nu aangepakt.
 • Groen licht voor windreuzen aan de Waal ondanks verzet omwonenden

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Ze mogen er komen. De twee windmolens die samen het Windpark De Groene Delta gaan vormen op het terrein van de voormalige kolengestookte Centrale Gelderland. Medio 2020 moeten ze voor ongeveer 5.000 huishoudens stroom opwekken.
 • Wijchen trekt portemonnee om muziekverenigingen in leven te houden

  20 februari 2019
  WIJCHEN - De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden.
 • Nijmegen is bijna 200.000 stoeptegels armer, maar wil meer stenen uit de grond

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna honderdduizend euro gooit Nijmegen er tegenaan om inwoners zover te krijgen om nog meer stoeptegels uit de grond te halen dan er het afgelopen jaar al zijn verdwenen uit de stad. De gemeente zet hoog in: nog eens 100.000 tegels moeten de grond uit.
 • Dierenambulance-dokter moet vrijwilligersclub weer gezond maken

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna een halve ton, 43.000 euro trekt de gemeente Nijmegen uit voor iemand die de problemen bij de Dierenambulance Nijmegen tot het verleden moet laten behoren. Het gaat al lang niet goed bij de dierenambulance.
 • Arnhems SP-raadslid stopt vanwege opleiding

  20 februari 2019
  ARNHEM - SP-raadslid Paulien Lunter stopt met haar raadswerk in Arnhem. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Ze is verpleegkundige en moet een opleiding gaan volgen om aan alle toekomstige eisen te voldoen. Daarom vindt ze dat ze zich niet meer volledig kan inzetten als raadslid.
 • Aalten investeert een ton in saneren SABA-terrein Dinxperlo

  20 februari 2019
  DINXPERLO - De gemeente Aalten neemt de kosten van de bodemsanering op zich, zodat het sterk groeiende bedrijf SABA voor Dinxperlo behouden blijft. Aalten heeft daar een ton voor over.
 • Zorginstelling Waalzorg: 'We hebben allemaal hartstikke boze ouders'

  19 februari 2019
  WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend