MALDEN - Wettelijke normen worden er niet overschreden, maar er is wel degelijk sprake van een leefbaarheidsprobleem. Het is de conclusie van een onderzoek naar de verkeersdrukte op de Rijksweg N844, die dwars door Malden loopt. Dat leefbaarheidsprobleem verhelpen wil al jaren niet vlotten.

door Sven Strijbosch

'We moeten met de provincie in overleg blijven', benadrukt wethouder René Waas (Verkeer) van Heumen nog maar eens. Dat overleg duurt inmiddels al jaren. Veel beter lijkt het voorlopig ook niet te worden: er staat een grondige renovatie van de N844 voor de deur en er komt steeds meer verkeer bij, zo wordt er geconstateerd. 'Door het groene beleid in Nijmegen, waarbij de fiets wordt gepromoot en wegen worden versmald, kiezen steeds meer automobilisten voor de N844', zegt Waas. 

De N844 is een provinciale weg en valt dus onder de provincie. Jaarlijks passeren er bijna 7 miljoen voertuigen over de weg, dwars door Malden. Veel verkeer is doorgaand naar bijvoorbeeld Nijmegen en hoeft dus niet in Malden te zijn.

(tekst gaat verder onder de reportage)

Geen rondweg of overname

Bewoners wilden een rondweg om het dorp heen, maar de provincie ging daar niet in mee. 'In dorpen als Zutphen en Dieren waar hoogstens 5 miljoen auto's doorheen reden heeft dat wel tot rondwegen geleid', reageerde bewoner René Ligtenberg eerder, zonder resultaat.

De gemeente Heumen wilde de N844 vervolgens overnemen om de problemen zelf aan te pakken, maar ook dat wilde de provincie niet. Laatste troef: via de rechter maatregelen afdwingen. Nu uit een onderzoek blijkt dat er geen normen op het gebied van luchtkwaliteit of geluid worden overschreden, lijkt ook een juridisch gevecht onmogelijk. 

Zie ook: 'Heumen moet provincie via rechter dwingen tot maatregelen Rijksweg' 

Openbaar vervoer promoten

Bewoners van Malden blijven dus achter met een drukke N844 voor de deur. Wethouder Waas wil daarom dat er nu beter gekeken wordt naar het openbaar vervoer: 'We zijn erg teleurgesteld, maar moeten wel gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden. De Maaslijn functioneert niet optimaal. Daarnaast gaat buslijn 83 door Malden, maar die heeft veel last van vertragingen door het verkeer op de Rijksweg. We moeten toch gaan zorgen dat mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
 • Arnhemse wethouder: inspectierapporten GGD worden openbaar

  20 februari 2019
  ARNHEM - De inspectierapporten van GGD Gelderland-Midden worden openbaar. Dat zei wethouder Roeland van der Zee tijdens het debat over zorgfraude in de raadsvergadering in Arnhem. Het debat ging niet alleen over zorgfraude, maar ook over de uitkomsten van het onderzoek van Omroep Gelderland dat cliënten zich onveilig voelen in zorginstellingen in de regio Arnhem.
 • 'Met een elektrische rolstoel wil je Arnhem niet in'

  20 februari 2019
  ARNHEM - Moeilijk toegankelijke winkelstraten, te smalle invalideparkeerplaatsen en ook een stadhuis waar mensen met een beperking niet ongehinderd hun werk kunnen doen. Het college in Arnhem wil dat dát beter wordt en bereidt plannen voor om moeilijk toegankelijke plekken voor fysiek beperkten aan te pakken.
 • Niet meer langs 4 loketten om zorg te regelen voor je kind

  20 februari 2019
  UBBERGEN - Sinds er minder te besteden is op de St. Maartenschool in Ubbergen is er ook minder zorg voor de hulpbehoevende leerlingen van de gespecialiseerde school. Extra zorg moesten de ouders zelf maar regelen. De betrokken gemeenten vonden dat ontoelaatbaar en hebben dat nu aangepakt.
 • Groen licht voor windreuzen aan de Waal ondanks verzet omwonenden

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Ze mogen er komen. De twee windmolens die samen het Windpark De Groene Delta gaan vormen op het terrein van de voormalige kolengestookte Centrale Gelderland. Medio 2020 moeten ze voor ongeveer 5.000 huishoudens stroom opwekken.
 • Wijchen trekt portemonnee om muziekverenigingen in leven te houden

  20 februari 2019
  WIJCHEN - De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden.
 • Nijmegen is bijna 200.000 stoeptegels armer, maar wil meer stenen uit de grond

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna honderdduizend euro gooit Nijmegen er tegenaan om inwoners zover te krijgen om nog meer stoeptegels uit de grond te halen dan er het afgelopen jaar al zijn verdwenen uit de stad. De gemeente zet hoog in: nog eens 100.000 tegels moeten de grond uit.
 • Dierenambulance-dokter moet vrijwilligersclub weer gezond maken

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna een halve ton, 43.000 euro trekt de gemeente Nijmegen uit voor iemand die de problemen bij de Dierenambulance Nijmegen tot het verleden moet laten behoren. Het gaat al lang niet goed bij de dierenambulance.
 • Arnhems SP-raadslid stopt vanwege opleiding

  20 februari 2019
  ARNHEM - SP-raadslid Paulien Lunter stopt met haar raadswerk in Arnhem. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Ze is verpleegkundige en moet een opleiding gaan volgen om aan alle toekomstige eisen te voldoen. Daarom vindt ze dat ze zich niet meer volledig kan inzetten als raadslid.
 • Aalten investeert een ton in saneren SABA-terrein Dinxperlo

  20 februari 2019
  DINXPERLO - De gemeente Aalten neemt de kosten van de bodemsanering op zich, zodat het sterk groeiende bedrijf SABA voor Dinxperlo behouden blijft. Aalten heeft daar een ton voor over.
 • Zorginstelling Waalzorg: 'We hebben allemaal hartstikke boze ouders'

  19 februari 2019
  WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend