Advertentie
 

Provinciale Staten zijn het hoogste bestuursorgaan van de provincie Gelderland. In de Provinciale Staten zitten 55 leden, verdeeld over 11 fracties. Elke vier jaar zijn er verkiezingen om de nieuwe leden van de Provinciale Staten te kiezen.

De Staten vertegenwoordigen de inwoners van Gelderland. Ze bepalen in hoofdlijnen het beleid dat Gedeputeerde Staten moeten uitvoeren en houden hier toezicht op.

De Provincie is onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van het landelijk gebied, de bereikbaarheid in de regio zoals wegen en openbaar vervoer en je kunt bij ze aankloppen voor bepaalde subsidies.

 

Politieke partijen
Klik op het logo van de partij om naar de partijwebsite te gaan.

Werkzaamheden Statenleden
Statenlid zijn is geen fulltime baan. De Provinciale Staten vergaderen 8 tot 9 keer per jaar in het Provinciehuis in Arnhem. De politici hebben meestal naast hun politieke werk nog een andere baan.Kiezen leden Eerste Kamer
De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Dit gebeurt binnen 3 maanden na de verkiezingen.

Hoe kan ik stemmen?
Iedereen die stemgerechtigd is, krijgt een stempas thuisgestuurd. Bij de meeste huishoudens is deze inmiddels bezorgd. Stemmen kan op woensdag 20 maart van 7:30 tot 21:00 uur. Als je gaat stemmen moet je je stempas en je identiteitskaart meenemen.

Heb je nog geen idee wat je wil gaan stemmen? Vul dan ons Kieskompas in!

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie