Gelderland

SP: Minder files? Dan automobilisten de trein in

SP'er Sarah Dobbe uit Arnhem pleit voor meer geld voor het ov.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Niet investeren in de uitbreiding van het wegennet, maar geld uittrekken voor het openbaar vervoer. De SP herkent de fileproblematiek, maar als het aan hen ligt wordt dat vanzelf minder als Gelderlanders vaker de trein gebruiken of de bus pakken. Door beter openbaar vervoer worden de files vanzelf minder, redeneert Sarah Dobbe van de SP in Het Stemlokaal bij Omroep Gelderland.
Record na record werd verbroken het afgelopen jaar. De A12 tussen de Duitse grens en Arnhem staat steevast boven in de lijstjes van plekken waar het het vaakst vaststaat. Dorpen in de Betuwe worden getroffen door sluipverkeer, omdat het telkens vaststaat op de A15 en de A2. Ook in Zwartebroek kennen ze dit probleem, door omrijders die een snelle route zoeken als het vaststaat bij knooppunt Hoevelaken.

'Meer asfalt, niet minder files'

Dobbe: "Je moet zorgen dat er een alternatief komt voor de auto en dan kom je uit bij het openbaar vervoer. Onze ervaring is dat meer asfalt niet leidt tot minder files." De SP is van mening dat het openbaar vervoer de laatste jaren is afgebroken. Het wordt volgens haar hoogtijd om opnieuw te investeren in busverbindingen en regionale treinen.
De auto moet betaalbaar blijven, stelt Dobbe. "Pestbelastingen als spitsheffingen of rekeningrijden, daar zijn we absoluut niet voor. En we zijn tegen het verhogen van de brandstofprijzen".

1.500 bushaltes terug

Het openbaar vervoer moet volgens Dobbe in handen komen van overheid. "Wij kunnen dat veel goedkoper, dan de commerciële bedrijven. Die maken winsten en die winsten gaan naar aandeelhouders." Op die manier wil de SP 1.500 bushaltes terugplaatsen, die volgens Dobbe de afgelopen jaren zijn weggehaald en bussen moeten ook vaker rijden. "Als je twee keer per uur een bus hebt en je maakt daar één keer per uur van, dan gaat veertig procent van de reizigers weer met de auto. Je moet het echt goed regelen, anders is het geen goed alternatief voor de auto."
Lees hier hoe andere politieke partijen denken over mobiliteit:
Lies hier meer over de nummer 6 van de SP, Sarah Dobbe:
Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Sarah Dobbe van de SP:
Sarah Dobbe van de SP te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.