Gelderland

Dit gebeurde er ook in de stembureaus

Kiezers in Nijmegen
Kiezers in Nijmegen © ANP
De verkiezingen zorgden voor een aardverschuiving met de enorme winst voor de PVV en de opkomst van NSC, de partij van Pieter Omtzigt. In totaal brachten ongeveer 1,3 miljoen Gelderlanders een stem uit. Maar dat ging niet overal zonder slag of stoot.
Dat blijkt uit de zogenoemde proces-verbalen van de stembureaus. Na het tellen maakt elk stembureau een verslag. Daarin staat de uitslag, maar er worden ook bijzonderheden in vermeld.
Bijvoorbeeld in Epe. Daar was een vrouw zo boos dat ze het naamplaatje van een stembureaumedewerker van de trui trok. Dat ging over een nieuw stembiljet. Als een kiezer een foutje maakt krijgt diegene een ander stembiljet. Maar een derde biljet zat er voor deze vrouw niet in. Uiteindelijk wilde ze het tweede stembiljet terug en heeft ze ook gestemd.
In Nijmegen kon een man uiteindelijk niet stemmen. Hij had geen stempas bij zich. “De man werd agressief en heeft eigendommen van de stemlocatie kapotgemaakt”, is te lezen.
En stemmen zelf blijkt soms ook een klein risico. In Berg en Dal kwam in een stemhokje een lamp naar beneden.

'Een veredelde bergruimte'

In Lingewaard waren het de stembureauleden die niet helemaal tevreden waren over een locatie. “Het is een veredelde bergruimte waar ook gekopieerd moest worden. Deze ruimte was erg ongeschikt.”
Bij het stemmen moet je je natuurlijk identificeren. Maar moeten stembureauleden dat ook? Nee, is het antwoord. Maar daar was een kiezer in Montferland het niet mee eens. Die wilde dat de stembureauleden zich zouden identificeren. Volgens het verslag kon een stembureaulid dat niet, en volgens de kiezer zijn het stembureau en de uitgebrachte stemmen daarom illegaal. “Er is contact geweest met de Kiesraad, volgens hen hoeven de stembureauleden zich niet te legitimeren aan de kiezer.”

Iets te oud rijbewijs

Een verlopen rijbewijs of paspoort? Dat is helemaal geen probleem bij het stemmen. Maar in Harderwijk en Montferland maakten kiezers het net iets te bont. Want een rijbewijs of paspoort mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. In Harderwijk mocht iemand daarom niet stemmen, die heeft z'n stempas weggegooid en is boos weggelopen. In Montferland had iemand wel een beetje pech, want haar ID was vijf jaar en tien dagen verlopen.
Bij het tellen van de stemmen in Oude IJsselstreek ging het niet helemaal vlekkeloos. Bij een stembureau kwam een vrouw kijken. Dat mag, maar ze ging filmen en foto's maken. Dat werd door de stembureauleden niet op prijs gesteld. De vrouw wilde niet naar buiten en rook volgens het verslag naar drank.
Uiteindelijk kwam de gemeente te hulp en ging de vrouw weg. Maar na tien minuten kwam ze opnieuw terug en gedroeg zich opstandig en luidruchtig. Toen werd de politie gebeld.
Op meerdere locaties wordt door kiezers en stembureauleden geklaagd over het enorme formulier. Doordat het zo groot is en er niet overal gordijnen hangen, is het mogelijk om van buiten het hokje te zien waar ongeveer op gestemd wordt. Helemaal links of juist helemaal rechts.
Wil jij weten of er in jouw stembureau iets is gebeurd? En sowieso hoe er in jouw wijk wordt gestemd? Kijk dan op de site van je gemeente. Daar staan bij 'Verkiezingen' alle proces-verbalen.