Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Nieuw leven voor kerk die staat te verpauperen

Sint Martinuskerk
© Michiel Verbeek
DOORNENBURG - Jarenlang al staat het gebouw leeg. De Sint Martinuskerk in Doornenburg. Maar nu gloort er een nieuwe toekomst voor het imposante gebouw. Bedacht door de inwoners van het dorp zelf.
Ook is er al jarenlang geprobeerd om woningen in de kerk te realiseren, maar dat lukte niet. "Omdat het te duur was", verklaart Martijn Claassen van de lokale werkgroep Doornenburg. Een basisschool realiseren in de kerk is goedkoper dan woningbouw, bedachten ze bij de werkgroep. Taal en rekenen in plaats van bidden en zingen.

Schuifpuzzeltje

En laat nu net de kinderopvang en basisschool De Doornick aan een nieuw onderkomen toe zijn. Zo bedachten inwoners van het dorp een schuifpuzzeltje. De kinderen de kerk in en de woningen op de plek van het huidige schoolgebouw. Iedereen blij.
Het college van burgemeester en wethouders hebben het idee laten onderzoeken en komen tot de conclusie: goed plan. "Het onderbrengen van de kinderopvang en de basisschool in de kerk biedt een unieke kans om een stuk cultureel erfgoed te behouden voor Doornenburg en de Doornenburgers", stelt wethouder Nick Hubers.

Al 800 jaar voor jong en oud

Claassen: "Zo wordt het weer een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten. Al 800 jaar, zeg maar." Niet dat de kerk zo oud is, maar al wel zolang hebben er kerken gestaan. De voorganger van deze kerk sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog.
Op woensdag 27 september 1944 kwamen de Duitsers om de toren te laten springen. De springlading was veel te zwaar, zodat er van de hele kerk weinig meer overbleef.
De huidige kerk werd kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Gebroeders Oosterhout uit Wijchen, voor een bedrag van 276.460 gulden. Op 6 augustus 1951 sloeg pastoor Kok de eerste heipaal de grond in. Pas in 1961 werd de toren aangebouwd.

Opgehoest door de bevolking

"Deze kerk, en dat is ook een beetje een gevoelig punt, is betaald door alle opa's en oma's van de schoolgaande kinderen en oud-Doornenburgers." Die hebben samen het geld opgehoest om die kerk weer te herbouwen. "Dat sentiment zit er ook achter."
Het kan nog steeds zo zijn dat de keuze uiteindelijk valt op nieuwbouw op de huidige locatie van de school, waarschuwt het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad neemt in maart een definitief besluit. "Dan zit je nog steeds met een lege kerk", zegt Claassen over als dat besloten zou worden.
"Wat moet je er dan mee? Da's dan een moeilijk punt. Het ding is nu gewoon aan het verpauperen. En dan heb je het risico dat de gemeente het misschien wel aan een projectontwikkelaar verkoopt en dan gaat het aan de grond. Maar daar gaan we niet vanuit."