Rivierengebied

'Dag en nacht razende auto's', boosheid over nieuwe weg

De weg zou door natuurgebied gaan.
© Omroep Gelderland
OPHEMERT - Ze voelen zich niet gehoord en zijn bang voor overlast van langsrazend verkeer. Ook vrezen ze voor een waardevermindering van hun huizen. Inwoners van Ophemert maken zich zorgen over de plannen van buurgemeente Tiel, die een nieuwe weg wil aanleggen die mogelijk langs hun dorp loopt.
De gemeente Tiel wil de groeiende wijk Passewaaij beter verbinden met snelweg A15 en het sluipverkeer in het dorp Wadenoijen verminderen. Een nieuwe weg moet uitkomst bieden en daarvoor zijn vijf opties geselecteerd. De variant die langs Ophemert loopt, lijkt de voorkeur te hebben van de gemeenteraad van Tiel. Inwoners van Ophemert voelen zich niet betrokken in het proces van hun buurgemeente.

'Dag en nacht razende auto’s'

"Je zal maar wonen in dat prachtige buitengebied, dat door de gemeente en provincie nadrukkelijk als stiltegebied voor flora en fauna is aangewezen, en dan ineens een drukke provinciale weg recht voor je deur krijgen met dag en nacht razende vrachtauto’s die 80 km/uur rijden en nauwelijks oversteekplaatsen", schreven bezorgde inwoners eerder in een brandbrief aan de gemeenteraad van West Betuwe.

Bewonersavond

Om de lucht te klaren kwamen inwoners van Ophemert en de verkeerswethouders van Tiel en West Betuwe - waar Ophemert onder valt - bij elkaar om hun zorgen te uiten en om vragen te stellen en te beantwoorden.
Een zaal gevuld met meer dan honderd geïnteresseerden luisteren allemaal aandachtig naar wat de bestuurders te vertellen hebben. "Wij voelen ons in de steek gelaten", laat een van de inwoners tijdens de vragenronde weten. "We liggen hier 's nachts wakker van!" roept een andere inwoner.
De wethouder van West Betuwe probeert haar inwoners gerust te stellen door de zeggen dat de kogel nog niet door de kerk is. "Mensen zijn emotioneel en dan gaan ze hun zorgen uiten, en dat moeten wij serieus nemen", reageert de wethouder,
"De raad heeft in een motie mij de opdracht gegeven om pro actief te gaan informeren en daar wat mee te doen." Op deze manier hoopt de wethouder zoveel mogelijk te horen te krijgen wat de inwoners van de plannen vinden. Zij gaat alle informatie verzamelen van deze avond en geeft dit terug aan de gemeente Tiel.
"Voordat Tiel een voorkeursbesluit gaat nemen", vertelt Hartman. Want dat is de situatie. West Betuwe kan alleen maar aangeven welk scenario de voorkeur heeft. Buurgemeente Tiel neemt uiteindelijk het besluit, aangezien het over hun grondgebied gaat.

'Niet betrokken'

Het steekt de inwoners van Ophemert het meest dat ze niet betrokken worden in het proces van de gemeente Tiel, terwijl de plannen mogelijk wel impact op hen hebben.
De gemeente West Betuwe had zelf ook graag vaker afstemming gehad met de gemeente Tiel over hun plannen, zegt wethouder Jacoline Hartman. "Wij dachten dat we er goed aan deden door alvast commentaar te leveren op de plannen van Tiel", begint de Hartman. "Maar eigenlijk is dit pas na het voorkeursbesluit en niet daarvoor."
De voorbarige reactie van de gemeente West Betuwe heeft dus behoorlijk wat stof op doen waaien. Waarbij er zelfs werd gezegd dat de gemeente al een voorkeur had uitgesproken richting Tiel. Dit was volgens de inwoners voor de minst gunstige optie als het aan de inwoners van Ophemert ligt.

'Dit hebben we al gezien'

Wethouder Remco Dijkstra van de gemeente Tiel is het inmiddels gewend dat de emoties hoog liggen. "Dit hebben we ook al gezien in het kerkje van Wadenoijen", begint Dijkstra. "Om Tiel beter bereikbaar te maken hebben we vijf alternatieven, maar waar je ook komt: niemand wil het in zijn achtertuin."
Volgens de wethouder moet er echt een derde afrit bij: "We groeien naar 50.000 inwoners, mensen rijden nu heel erg om, staan in de files, er is veel sluipverkeer. Dus dit moet echt anders."
Binnen twee á drie weken wil het Tielse college het plan voorleggen aan de gemeenteraad. "Dan gaan we er echt invulling aan geven." De inwoners van Tiel kunnen nog reageren op het voorgenomen besluit. "Die nemen we dan ook mee als college", benadrukt de wethouder van Tiel.