Arnhem en omstreken

Nauwelijks huizen onder de twee ton in Gelderland, maar dit zijn de goedkoopste

Er zijn weinig goedkope woningen in Gelderland.
© ANP
ARNHEM - Het verschil tussen vraag en aanbod voor woningen onder de twee ton is gigantisch. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda, meldt het AD. Volgens het woningplatform is de interesse in woningen tot 200.000 euro gemiddeld het hoogst. Wie in Gelderland een woning onder de twee ton wil kopen zal goed moeten zoeken, die zijn er namelijk nauwelijks.
"Woningen onder de twee ton zijn er bijna niet", vertelt Rob Kranen, regiovoorzitter van de NVM Arnhem. "Als ze er wel zijn, zijn het vaak kleine appartementen of recreatiewoningen." De grote prijsstijging van de afgelopen jaren is de grootste reden dat huizen in deze prijsklasse nauwelijks te krijgen zijn. "De huizen zijn flink duurder geworden en in deze categorie wordt er ook maar weinig bij gebouwd", vertelt hij.
Ook Lana Gerssen, voorzitter van vakgroep Wonen van de NVM en makelaar in Geldermalsen, merkt dat het aanbod van woningen in de prijscategorie onder de twee ton schaars is. "Er is veel vraag naar huizen in Gelderland. We zien bijvoorbeeld dat veel mensen uit de Randstad deze kant opkomen, maar dat er nauwelijks huizen bijgebouwd worden. De huizen die er wel zijn worden vaak overboden waardoor de prijzen ook weer omhoog gaan."

Klein appartement

Veel vraag naar zulke goedkope huizen krijgt de makelaar echter niet. "Mensen weten wel dat ze er niet zijn, dus vragen ze er ook niet naar." In de regio West-Betuwe en Rivierenland heeft Gerssen het afgelopen jaar 22 woningen onder de twee ton verkocht. "Maar dat is inclusief een aantal recreatiewoningen. Daarnaast komt het ook wel eens voor dat de vraagprijs onder de twee ton ligt, maar dat die verkoopprijs daar uiteindelijk boven ligt."
De verkochte huizen liggen vooral in omgeving Tiel en zijn vaak kleine appartementen, oudere vooroorlogse eengezinswoningen of huurwoningen die nu als koophuis verkocht worden. Voor de woningzoekenden in Gelderland heeft Gerssen toch nog een enigszins positief bericht: "Er komen meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de vorm van tiny houses."

Wat is er wel?

Volgens Funda.nl staan er momenteel 18 woonhuizen en 131 appartementen onder de twee ton te koop. Daarvan zijn er 79 nog 'beschikbaar', wat betekent dat ze niet verkocht zijn of onder bod staan. De goedkoopste woning is een klein appartementje van 29 vierkante meter aan de Vondelstraat in Doetinchem. Dit staat te koop voor 125.000 euro.
Het goedkoopste koophuis in Gelderland is deze kleine woning in het bosgebied van Loenen voor een bedrag van 195.000 euro. De woning zelf is misschien klein, maar je krijgt er wel een perceel van 945 vierkante meter bij. Wat wel belangrijk is om te weten is dat het gebouw zonder bouwvergunning is gerealiseerd en dus illegaal op het terrein staat.
Het goedkoopste huis van Gelderland.
© Best Living NVM makelaars / Funda.nl