Gelderse Vallei

'Maak dassenpijp kleiner, zodat wolf er niet door kan', raadt wolvencommissie aan

Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten laat een foto zien van de wolvin in de pijp
© Omroep Gelderland
OTTERLO - Nu op een wildcamera van Natuurmonumenten te zien is dat een wolvin op de Veluwe door een dassenpijp met een diameter van 30 centimeter kan kruipen, adviseert de Wolvencommissie Gelderland een kleinere pijp in het landschap te plaatsen, mits dit nodig is als wolfwerende maatregel. Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten: "Wolven zijn inventief, zo blijkt maar weer. Het is één wolf die zo door de pijp kruipt: onze Veluwse wolvin 'Mankepootje'.
'Mankepootje' is een welp die vorig jaar werd geboren, zegt de boswachter. Het gaat om een wolvin met een niet volgroeid achterpootje. Hier zie je een eerdere bericht van Omroep Gelderland over de manke wolf en hoe de roedel met haar omgaat.
"Door haar manke poot springt de wolvin lastiger, dus kruipt ze nu door een dassenpijp. Dat is wel bijzonder om te zien, ja!", zegt Theunissen. Hij zegt dat ze dat eerder niet deed. Dat wolven onder rasters doorgraven om eronderdoor te kruipen, was al bekend bij zowel Natuurmonumenten als de Zoogdiervereniging. Ook kwam eerder aan het licht dat de dieren springen en klimmen, zoals gezien werd rondom het hekwerk van het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

'Unieke beelden'

Volgens Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging komen er veel reacties binnen op de beelden. "Het zijn unieke beelden. Ook mijn internationale collega's reageren erop en kunnen hun ogen niet geloven."
Volgens Lelieveld toont dit aan dat wolven er juist graag voor kiezen om ergens onder door te gaan. "Het laat zien dat de wolf zich klein maakt en daarom zijn bij wolfwerende rasters de stroomdraden laag bij de grond zo van belang."
De dassenpijp waar de manke wolvin doorheen kroop, is een dassenpijp van plastic. Zo'n pijp wordt aangelegd in een landschap om een opening te creëren voor bijvoorbeeld dassen, zodat ze langs het hekwerk kunnen. De pijp wordt ook benut door hazen, konijnen, egels en marterachtigen.
De wolvencommissie adviseert nu andere pijpen of buizen aan te leggen. "Je kunt een wolfwerende buis aanleggen die iets kleiner is", zegt Lelieveld. "Zo'n 25 centimeter doorsnede wordt geadviseerd. Verder kan je er een bocht in maken van 45 graden."
Op die manier kan de wolf er niet doorheen, is zijn verwachting, en kan het roofdier er wel weer uit. Theunissen reageert erop: "Op sommige plekken is het niet nodig, maar bij de Edese schaapskudde zal ik gaan kijken of er maatregelen nodig zijn."

Jakob Leidekker, parkbeheerder van Nationaal Park de Hoge Veluwe, zegt dat dit wolvengedrag bij deskundigen allang bekend was. "Anderhalf jaar geleden hebben experts al in een gerechtelijk onderzoek aangegeven dat wolven in staat zijn om door rioolpijpen met een diameter van 30 centimeter te kruipen", legt hij uit. Eerder gemaakte beelden zijn volgens hem destijds ook in dat onderzoek gedeeld.

Een woordvoerder van BIJ12, een uitvoerende instantie van de provincie, zegt ook dat al bekend was dat een wolf door dergelijke krappe openingen kon. "Maar het is nog niet eerder zo duidelijk vastgelegd."

Bekijk hier de beelden en de bijbehorende uitleg van Frank Theunissen en Glenn Lelieveld:
Wolf wurmt zich door dassenpijp op Veluwe.