Rijk van Nijmegen

Nijmegen komt COA tegemoet en opent noodopvanglocatie

Opvanglocatie de Winkelsteeg in Nijmegen sluit, een kleinere locatie komt daarvoor terug.
© ANP
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen opent een tijdelijke noodopvanglocatie voor vluchtelingen. De locatie in Nijmegen Noord wordt hiervoor ongeveer een jaar beschikbaar gesteld. Eind mei opent de tijdelijke opvang, er kunnen maximaal 400 mensen opgevangen worden.
Op de locatie Koudenhoek Noord tussen de Griftdijk en het spoor realiseert de gemeente 68 mobiele woonunits. Daarnaast worden er vier paviljoens gebouwd waar mensen terechtkunnen voor maaltijden, douches en toiletten. De gemeente zorgt dat er 24 uur per dag begeleiding en toezicht op het terrein is.
In heel Nederland heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeite om genoeg plekken te regelen om vluchtelingen op te vangen. De gemeente Nijmegen heeft daarom besloten om deze plek beschikbaar te stellen.
"We zien ook aan de moeizame uitstroom van de huidige noodopvang Winkelsteeg dat het COA over te weinig noodopvangplekken beschikt. Om de landelijke druk te helpen verlichten, en vluchtelingen niet van aanmeldcentrum naar sporthal naar tent te verplaatsen, bieden wij deze locatie aan", zegt burgemeester Hubert Bruls.

Te weinig opvangplekken

Het COA heeft al lange tijd moeite om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de norm van 2000 mensen te houden. Er zijn te weinig opvangplekken in Nederland om de asielzoekers naartoe te brengen waardoor ze noodgedwongen in Ter Apel moeten blijven. Er is daarom een oproep aan de gemeentes gedaan om meer opvangplekken beschikbaar te stellen.
Nijmegen geeft nu gehoor aan deze oproep met een tijdelijke noodopvang. Ook die is bedoeld om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De mensen die in Nijmegen Noord terechtkomen, zijn voornamelijk alleenreizende mannen, maar ook vrouwen en gezinnen met kinderen worden er verwacht. De opvanglocatie is niet bedoeld voor mensen bij wie vooraf al duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, omdat zij bijvoorbeeld uit een land komen waar het veilig is.
"Wij doen er samen met het COA alles aan om te zorgen dat de opvang niet voor hinder in de buurt zorgt, zoals wij dat ook in andere Nijmeegse wijken hebben gedaan", aldus burgemeester Bruls. Ook geeft de burgemeester aan dat er nog gesprekken met buurtbewoners gaan plaatsvinden.

Andere locatie in Nijmegen nu écht dicht

De andere noodopvanglocatie in Nijmegen, aan de Winkelsteeg sluit begin mei. Een paar weken geleden leek het er nog op dat het niet zou lukken om deze opvang op tijd leeg te halen. Locatie de Winkelsteeg is een van de grootste noodopvangen van het land met een capaciteit van zo'n 1200 asielzoekers. Na twee keer uitstel gaat deze locatie nu echt sluiten.