Achterhoek

Koning op bezoek in Mariënvelde: 'Het was echt een verrassing'

MARIENVELDE - Apetrots zijn ze deze woensdag in Mariënvelde. Dat de koning, uitgerekend zo vlak voor Koningsdag, in het kleine Achterhoekse dorp op bezoek komt. Afgelopen november won Mariënvelde de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs voor het realiseren van een brede maatschappelijke voorziening (BMV) en de vernieuwing van het dorpshart. Willem-Alexander wilde dit graag met eigen ogen komen bekijken.
In de keuken van de BMV is zorgcoördinator Fleur Wieggers samen met Terry bezig met het bakken van een heerlijke appeltaart. "Ik heb wat problemen met mijn hoofd en vergeet heel veel dingen", vertelt Terry. "Hier helpen ze mij de gewone dingetjes te onthouden, zodat ik toch veel dingen kan doen."
Dat de koning ineens in de keuken stond, vond Terry heel spannend. "Het was echt een verrassing. Ik vind het geweldig dat hij hier in Mariënvelde komt kijken hoe wij het doen." Helaas had de majesteit te weinig tijd om een stukje te proeven van de taart. "De taart moet eerst nog in de oven en zolang blijft hij denk ik niet", lacht Terry.

Trotse gastheer

Willem-Alexander kreeg een hele rondleiding door de BMV, waarbij hij sprak met senioren op de dagbesteding, jeugd van de plaatselijke volleybalvereniging die een partijtje speelden in de sporthal en ook ging de koning langs bij de wasservice. Hier helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het opvouwen van de was.
De koning in de sporthal van de BMV in Mariënvelde
© Omroep Gelderland
"Hij nam echt de tijd om het gesprek met deze mensen aan te gaan", zegt Andre Bokkers die als gastheer de koning mocht rondleiden. "Hij stelde veel vragen en was echt geïnteresseerd. Je kan wel merken dat hij gewend is om ook met deze doelgroep een praatje te maken. Dat vind ik echt een mooi iets", zegt Bokkers trots.

Meer dan 10.000 vrijwilligersuren

In 2016 realiseerden de inwoners van Mariënvelde de bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening. Duizenden vrijwilligersuren werden erin gestoken. Inmiddels hebben meer dan twintig verenigingen, een dagbesteding, maar ook een eigen zorgcorporatie een plek gevonden in de BMV. Die laatste kijkt samen met inwoners hoe ze zo lang en prettig mogelijk in het dorp kunnen blijven wonen en wat daar voor nodig is.
Kijk naar beelden van het bezoek van koning Willem-Alexander:
Koning op bezoek in Mariënvelde: 'Het was echt een verrassing'
"De koning vond dit fantastisch om te horen en te zien", zegt Bokkers. "Dat we de BMV met eigen mensen, een plaatselijke aannemer en installatiebedrijf, maar ook vrijwilligers hebben kunnen realiseren. Daar was hij wel van onder de indruk."

Europese Dorpsvernieuwingsprijs

Later dit jaar dingt Mariënvelde mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. "Eind mei komt een internationale jury naar het dorp om ons te beoordelen", vertelt Bokkers. "Zij beoordelen ook dorpen uit andere landen, maar wij proberen Mariënvelde natuurlijk zo goed mogelijk in de schijnwerpers te zetten", lacht hij.
In september hoort Mariënvelde in Oostenrijk of ze ook deze prijs hebben gewonnen.