Gelderse Vallei

Vreugdedansje bij schapenhouders: blauwtongvaccin is er eerder dan verwacht

Afbeelding ter illustratie.
© ANP
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij, is opgelucht nu ze weet dat er binnenkort een vaccin tegen blauwtong op de markt komt. Landbouwminister Piet Adema heeft een vaccin tegen het virus goedgekeurd. "Ik heb een vreugdedansje gedaan".
Ook Wim Breukers van Lingehoeve Diergeneeskunde is 'zeer blij', zegt hij. "We hadden niet verwacht dat het er al zo snel zou zijn."
En schapenhouder Erik van Norel uit het Gelderse Oosterwolde reageert verrast. "We kregen steeds 1 juni als datum te horen, mits alles zou meezitten. Dus ik zag niet aankomen dat het vaccin al ruim een maand eerder op de markt komt. Daar ben ik echt superblij mee."

Ellende

Breukers heeft de afgelopen jaren veel zieke schapen en koeien voorbij zien komen. "Bij ons in de praktijk is er veel ellende geweest. Gelukkig niet zo veel als in Utrecht, maar we hebben behoorlijk wat zieke koeien en schapen gezien, zelfs dood zien gaan", vertelt de dierenarts.
Schapenhouder Van Norel wil de ellende van afgelopen jaar niet nog eens meemaken. Toen verloor hij liefst 75 schapen aan de ziekte, die verspreid wordt door de knut, een klein mugje. "Als het vaccin er niet zou komen, weet ik niet precies hoe het dit jaar zou lopen", aldus Van Norel.

Vervolg

Naar verwachting wordt hem al dat leed dit jaar bespaard. "Het vaccin komt sneller dan verwacht en er is dit jaar nog geen blauwtong uitgebroken", zegt Duives-Cahuzak van LTO blij. Volgens die ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders ligt er, in overleg met de branche en deskundigen, een strategie klaar hoe het vaccin verspreid moet worden en welke dieren eerst gevaccineerd worden.
"Ik heb al met de dierenarts besproken dat als het vaccin er is, mijn dieren gelijk gevaccineerd kunnen worden", vertelt schapenhouder Van Norel. "Begin volgende week komt het vaccin als het goed is naar Nederland. Dan ga ik meteen een afspraak inplannen met de veearts", aldus de schapenhouder.