Gelderland

Koningsdag in Gelderland: zo zag het eruit

ARNHEM - Op Koningsdag was er veel te doen in Gelderland. Er waren verschillende kleedjesmarkten, waar mensen boeken, dino's en Bosnische lekkernijen konden kopen, of oud-Hollandse spelletjes konden spelen. Ook werden er zeepkistenraces en 'blij dat ik glij'-races georganiseerd. Een samenvatting van Koningsdag in de provincie.
Het was een rustige dag, zonder echte incidenten. En het heeft ook bijna niet geregend, op sommige plekken viel een enkele druppel, maar het was vooral droog en zelfs de zon kwam mee feesten.
Koningsdag: van zeepkistenrace tot 'blij dat ik glij'
In Ochten was er een zeepkistenrace en in Harderwijk werd er het water in gegleden

Kleedjesmarkt in Velp

De kleedjesmarkt in Velp werd erg goed bezocht. Zo was er de boekenmarkt van Harry van den Brug. Hij begon ooit met een boekenkraampje, maar die is nu uitgegroeid tot een hele markt waar hij zo'n 9000 boeken verkoopt. Nathan kwam speciaal uit Groningen naar de boekenmarkt van Harry. Hij is specifiek op zoek naar boeken uit de jaren 20, 30 en 40.
Op dezelfde markt stond ook een Bosnische kraam, vol met lekkernijen. De kraam staat er elk jaar, al zo'n 25 jaar lang. Ze begonnen in de jaren 90, toen ze van de Oranjevereniging een gratis kraam kregen. Ze wilden graag Bosnisch eten verkopen, om zo geld op te halen voor de Bosnische slachtoffers van de oorlog in die tijd. Nu hebben ze elk jaar een ander goed doel dat ze steunen. Vorig jaar was het KiKa, dit jaar halen ze geld op voor Palestijnse weeskinderen in Gaza. Ze verkopen nog steeds Bosnisch lekkers zoals burek. Een traditioneel hapje van deeg gevuld met spinazie, aardappel en vlees.
En natuurlijk was er ook genoeg speelgoed te kopen, zo tikte Viggo (2,5 jaar) nog even voor het einde 50 dino's op de kop. Daar was hij, zoals je kan zien, erg blij mee.

Te land, ter zee en in de lucht in Harderwijk

In Harderwijk was er een heuse 'Blij dat ik glij'-race. Mensen in zelf geknutselde bootjes glijden hierbij van een schans af, landen in het water en proberen zo snel mogelijk aan een bel te trekken. Het trok veel publiek, en zorgde voor veel gelach wanneer het mislukte.
In Ochten, in de gemeente Neder-Betuwe, werd ook een race gehouden. Maar dan met zeepkisten. Kinderen racen tegen elkaar in, opnieuw, zelf geknutselde wagentjes.

Koninklijke huisdieren

En ook de huisdieren kunnen niet achterblijven. Deze baasjes deelden via Facebook foto's van hun huisdier, gehuld in oranje. Sommige hebben zelfs een kroontje op.

Koningsdagoptocht in Wadenoijen

In Wadenoijen was zaterdagmiddag een Koningsdagoptocht. Er kwamen allerlei soorten wagens voorbij.