Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

'Brussel moet beheer wolf mogelijk maken'

Een wolf
© ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland biedt in Den Haag een petitie aan om in Brussel te pleiten voor beheer van de wolf. Ze wil de beschermde status van het roofdier verlagen zodat de wolf kan worden verjaagd, of afgeschoten boven een bepaald aantal.
"Wij willen graag aan de commissie van Landbouw en Natuur in de Tweede Kamer een petitie aanbieden. Daarin vragen wij om de beschermde status van de wolf te verlagen, om daarvoor te gaan pleiten in Brussel", zegt Gelders gedeputeerde Harold Zoet.
De provinciebestuurder biedt vanmiddag samen met vertegenwoordigers van de provincie Drenthe en van een aantal Gelderse gemeenten de petitie 'Grenzen aan de wolf' aan in Den Haag.

Beheer ergens anders in Europa

"Wij maken ons zorgen rond de huidige stand van zaken rondom de wolf. We zien dat de aanvallen steeds meer toenemen. Als je alleen maar kijkt naar de eerste drie maanden van dit jaar, dat er al 300 dieren zijn doodgebeten. Dat is hetzelfde aantal als vorig jaar", weet Zoet.
Hij pleit daarom voor een ander beheerbeleid en wijst daarbij naar andere Europese landen. "Het is zo dat bijna ieder land in Europa op dit moment de wolf beheert. Alleen Nederland, België, Luxemburg en Denemarken niet."
Zoet voegt daar wel aan toe dat het in die landen om andere aantallen gaat dan in Nederland. "Nou zijn de aantallen nogal flink verschillend. Als ik in België en in Denemarken kijk, daar zijn twintig wolven. En wij hebben er in Nederland meer dan honderd. En als we dan even inzoomen op Nederland, even op Gelderland ook, dan zien we dat we een heel bewoond land zijn, qua mensen en dieren. Dus dat maakt het best wel ingewikkeld."

Beheer is er al op andere dieren

Zoet wijst erop dat in Nederland wel beheer wordt gevoerd op ander dieren zoals herten en wilde zwijnen, en dat dat dus ook voor wolven nodig is. "Ja, wij willen graag de balans houden in de natuur. En dat we het beheer doen op herten en wilde zwijnen, dat doen we ook bewust omdat we ook nieuwe aanwas willen hebben van bos. Dus als we dat niet doen, dan zien we dat er heel veel schade komt."
Nu zijn er ook mensen die vinden dat de wolf de stand van herten en zwijnen op peil kan houden, maar dat lukt niet, volgens Zoet. "En er worden ook andere dieren door de wolf opgegeten", voegt hij toe.

Gevoel van veiligheid

Volgens Zoet is het ook van belang om mensen het gevoel van veiligheid te geven. "Het begon met de wolf die in Eelde liep, door de bebouwde kom, dat is niet natuurlijk gedrag. Dat gedrag zien we ook op de Veluwe, dat de wolf gewoon in woonwijken zichtbaar is. En dat kan gewoon niet. De wolf moet zijn natuurlijke gedrag tonen. In het bos. Achter wild vee aan. Dat is prima. Maar mensen moeten zich wel veilig kunnen voelen", benadrukt hij.

Polarisatie wegnemen

Bij de discussie over de wolf zien we telkens dat verschillende sterke meningen naar boven komen. Ook daar moet duidelijkheid een einde aan maken, vindt Zoet. "Als we daar gewoon een duidelijk besluit over nemen, dan zal dat ook helpen om die polarisatie tegen te gaan. En daar zitten we met smacht op te wachten. Dat er gewoon een eenduidig beleid in Nederland ligt."
Want de provinciebestuurder merkt geregeld dat de roep om maatregelen groot is. "Ik zal u eerlijk vertellen. Ik krijg dagelijks appjes en mailtjes van mensen die zich grote zorgen maken over het sterk toenemende aantal wolven in Gelderland."

Grenzen aan de wolf

Nu ligt volgens Zoet het beleid van de provincie nog op preventieve maatregelen: "Dus rasters om de weilanden heen om de weidedieren te beschermen. En dat is op dit moment ook wettig het enige wat we kunnen. En wat we in Gelderland daarnaast hebben gezegd, is dat wanneer een wolf twee keer toch een beschermde kudde aanvalt, dan moeten we in kunnen grijpen."
Maar Brussel moet dus meer mogelijk maken in de strijd tegen de wolf: " We moeten grenzen aan de wolf stellen. En dat we zeggen we willen een maximaal aantal wolven hebben. En de wolf moet zich ook natuurlijk gedragen, dus in zijn natuurlijke habitat."