Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

'Plaats je wolfwerend hek dan ben je pro-wolf'

'Plaats je wolfwerend hek dan ben je pro-wolf'
© Omroep Gelderland
DEN HAAG - Experts en ecologen hebben deze week in de Tweede Kamer aangedrongen op ruimere subsidieregelingen voor dierhouders die dieren willen beschermen tegen de wolf. "Het Rijk laat hier ook geld liggen" legt Glenn Lelieveld namens de Zoogdiervereniging uit.
Kamerleden zijn bijgepraat tijdens een zogenoemde rondetafelgesprek in Den Haag over de wolf. Verschillende experts, ecologen, terreinbeheerders en andere natuur -en faunabeheerorganisaties informeren dan de aanwezige politici, onder wie ook de Zoogdiervereniging.

'Iedereen kan vragen om een extra geld'

Lelieveld: "Al jaren geleden hebben geadviseerd meer geld beschikbaar te stellen voor wolfwerende maatregen. Zo kan je ook van een Europese regeling gebruik gaan maken." Het gaat volgens hem om het zogenoemde LIFEstockProtect programma. "Iedereen kan een LIFE projectvoorstel indienen bij de Europese Commissie" legt hij uit. "Dit kunnen overheidsorganisaties doen, terreinbeheerders, boeren en ook inwoners met hoefdieren die buiten staan."
Nu geldt in veel gevallen dat er alleen een vergoeding is voor het materiaal, zoals bijvoorbeeld het wolfwerend raster, dat gaat via een regeling bij de provincie Gelderland. Binnenkort, vanaf half april, kunnen alle dierhouders van hoefdieren die buiten leven via de provincie een vergoeding krijgen voor wolfwerende maatregelen. De wolvenconsulenten van de commissie adviseren daar de dierhouders gratis over. Ook helpen ze bij de subsidieaanvraag.

Maximaal 20.000 subsidie via provincie

Volgens een provinciewoordvoerder klopt het dat de vergoeding beperkt is: "Dit is geen beleid van de provincie, maar dit betreft Europese regelgeving om staatssteun te voorkomen. De de-minimisverordening staat slechts een lager bedrag van 20.000 euro aan steun toe. De provincie onderzoekt de mogelijkheden om van deze grens te kunnen afwijken."

Via landbouwbeleid geld naar dierhouder

Er is volgens Lelieveld en volgens gedeputeerde Harold Zoet ook een mogelijkheid om de regelingen rondom wolven te laten vallen onder GLB. "Dat is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). " Op die manier kan je ook meer geld regelen voor dierhouders dit verloopt dan wel via demissionair minister Piet Adema.
Er is nog een derde optie en dat zijn de regionale ontwikkelingsfondsen. Volgens Lelieveld kunnen politici kiezen voor verschillende fondsen en dit kan dan geregeld worden door het Rijk en de provincie Gelderland.

Verplaatsen en onderhouden raster

Dierenhouders die kiezen voor wolfwerende rasters maken nu extra kosten. Hier draait het dan om de plaatsing van rasters, de controle van deze wolfwerende omheining. Verder moet er soms onder de stroomdraden worden gemaaid en is het onderhouden van het raster nu ook een onderdeel van het werk geworden.
"Iedereen kan een aanvraag doen", legt Lelieveld uit. "Op deze manier kan je bijvoorbeeld arbeid en extra kosten die dierhouders maken om wolfwerende maatregelen te nemen, ruimer compenseren." Aanwezige Kamerleden geven aan tijdens de vergadering in de commissiezaal dit te zullen doorgeven aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

'Pro-wolf'

Het is bekend dat schapenhouders in Gelderland tot nu toe weinig gebruik maken van wolfwerende maatregelen zoals de plaatsing van wolfwerende rasters. Slechts een paar procent kiest voor deze maatregel, blijkt ook uit cijfers van de Zoogdierverening. Vorige maand kwamen schapenhouders in Kootwijkerbroek in actie om aandacht te vragen voor de complexiteit van het plaatsen van deze rasters.
Oud-staatssecretaris Pieter van Geel, voorheen voorzitter van de Gelderse wolvencommissie, legt uit dat hij hoort van verhalen dat dierhouders elkaar opdragen géén wolfwerend raster te plaatsen omdat je dan het huidige wolvenbeleid steunt. Ook andere dierhouders laten dit aan Omroep Gelderland weten.
Dit is niet officieel vastgesteld maar kan een verklaring zijn waarom er een laag aantal schapenhouders in Gelderland kiest voor zo'n maatregel. Volgens meerdere deskundigen is voor het draagvlak het daarom ook van belang dat er nu meer regie wordt gepakt betreft het wolvenbeleid.

'Geld mits je wolfwerende maatregelen treft'

Lelieveld pleit dan ook voor een andere vergoedingsregeling: "Nu krijgt iedereen subsidie maar je zou dit kunnen veranderen. Je kan ook de dierhouders die wolfwerende maatregelen treffen compenseren en diegene die dat niet doen niet." Hij verwacht dan dat meer dierhouders de keuze maken preventieve maatregelen te treffen om zo de dieren in de weide te beschermen.

Wolvenraster rond koeienweide, hoe dan?

Verder kan Van Geel in zijn rol als woordvoerder van het Landelijk Overleg Wolf de aanwezige Kamerleden niet precies uitleggen hoe het verder zal gaan met het plaatsen van meer gesubsidieerde wolfwerende rasters rondom andere hoefdieren zoals koeien, paarden of alpaca's bijvoorbeeld. "Veel weten we wel ook betreft wolvenrasters maar sommige wolvenmaatregelen moeten we uitproberen. Ook welke rasters doeltreffend zijn ook bij de verschillende dieren."
Lelieveld benadrukt: "Hekken, honden en in sommige gevallen herders." Verder voegt hij toe dat voor koeien er afrolbare draadsystemen zijn om zo draden met stroom erop makkelijker neer te zetten in een weiland.