Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Op huizenjacht? Bekijk de parels van Gelderland

Het Pniël-kerkje in Terwolde.
© Google Streetview
Ben je deze zaterdag vrij en toevallig net op zoek naar een nieuw huis? Dan kun je op pad om je nieuwe droomhuis eens van binnen te bekijken. Op de NVM Open Huizen Dag staan de deuren van verschillende huizen open voor geïnteresseerde kopers. Speciaal voor de huizenzoekers stelden we een lijstje op met de parels van Funda - die overigens ook erg leuk zijn voor iedereen die liever online een kijkje binnenshuis wil nemen.
Als je altijd al in een voormalige kerk hebt willen wonen, dan is dit heilige plekje zeker de moeite waard om te bezoeken. Het in 1920 gebouwde Baptistenkerkje in Apeldoorn werd in 2017 omgebouwd tot een bijzonder en luxe woonhuis. De 'woonkerk' doet mee aan de NVM Open Huizen Dag.
Dit voormalig Baptistenkerkje staat te koop
© Google Street View

Monumentale kerk

Goed nieuws! Er staan meer voormalige kerken op Funda. Aan de linker oever van de IJssel, in het dorp Terwolde, is het volgende pittoreske kerkje te vinden. Aan de Wijkseweg staat het geheel gemoderniseerde, voormalige kerkje Pniël te koop. De kerk, een gemeentelijk monument, werd gebouwd in 1903 en in 1998 omgebouwd tot een uniek woonhuis. Niet onbelangrijk om te vermelden: het huis is in 2020 compleet gerestaureerd en verbouwd.
Pniël kerkje in Terwolde
© Google Street View

Woonboot

Als je op zoek bent naar een unieke woning, dan is de Jonathan misschien wat voor jou. Deze Oostzeetjalk in Nijmegen, oorspronkelijk bedoeld als zeilschip, werd gemaakt voor avontuurlijke tochten naar Zweden en Denemarken. In 1903 ging het schip voor het eerst te water, maar of het schip ook daadwerkelijk verre tochten heeft gevaren, is een mysterie.
Na flink wat transformaties wierp de Jonathan in 1979 zijn anker uit in Nijmegen en dient sindsdien als woonschip. Toch kan er nog wel gevaren worden met dit oude woonschip. Zoals Funda het bloemrijk omschrijft: "Het opent de deuren naar een leven van een zwervend bestaan op water." Ook de Jonathan doet mee aan de Open Huizen Dag op 6 april.

Luxueus landhuis

Toch behoefte aan wat meer ruimte? Dan is deze parel misschien wat voor jou. Dit grote landhuis in Wijchen, met een woonoppervlakte van 655 vierkante meter, staat namelijk te koop. Helaas krijg je online geen glimp van de binnenkant van het huis, maar de buitenkant spreekt al boekdelen.
Het duurzame landhuis - met koetshuis - bezit over een lift tussen alle verdiepingen, een driedubbele garage, een wellness met fitness, kapsalon én toegang tot het verwarmde zwembad. Daarnaast beschikt het ook nog over een zelfstandig appartement.
Luxueus landhuis in Wijchen staat te koop
© Google Street View

School en sigarenfabriek

De volgende woning in Dodewaard kent een rijke historie. In 1836 werd namelijk de voormalige openbare basisschool van Hien gebouwd. Hien is een buurtschap en valt onder Dodewaard. Vanaf de jaren zeventig fungeerde dit gebouw niet meer als school, maar als sigarenfabriek en timmerwerkplaats.
Daarna werd het gebouw in gebruik genomen voor opslag van de goederen van de stichting Pepowo. Ook werd een deel jarenlang gebruikt als uitgaanscentrum voor jongeren in Dodewaard onder de naam 'De Meeting'.
In 2017 werd het historische gebouw verkocht en gerestaureerd tot woonhuis. Veel authentieke details van het schoolgebouw zijn nog terug te vinden in de huidige staat.