Arnhem en omstreken

'Mensenlevens gesloopt', gemeente zet plan om buurt plat te gooien door

De buurtbewoners waren woensdagavond weer massaal aanwezig.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem zet de plannen door om het gebied rondom de Schaapsdrift te herontwikkelen en daarvoor bestaande woningen te slopen. Dat bleek woensdagavond na opnieuw een heftig debat. Politici staan lijnrecht tegenover elkaar. Bewoners zijn emotioneel en teleurgesteld.
Het is een van de meest besproken en gevoelige dossiers in de Arnhemse politiek de afgelopen jaren. Dit was alweer de zesentwintigste keer dat het onderwerp in de gemeenteraad op de agenda stond. Twee jaar geleden werd de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) opgelegd aan zo’n 150 huishoudens. Huiseigenaren worden daarmee gedwongen bij verkoop hun bezit eerst aan de gemeente aan te bieden.
Dat is inmiddels teruggebracht. In de huidige plannen moeten uiteindelijk 25 woningen wijken, plus een wooncomplex met 48 sociale huurwoningen. Daar komen zo'n 450 nieuwe woningen voor terug. Oppositiepartijen spanden zich opnieuw in om het aantal te slopen woningen fors terug te brengen. De coalitie stond dit slechts voor twee huizen toe.

'71 huishoudens op straat'

"De gemeente zet 71 huishoudens op straat onder het mom van woningnood", constateert Eimer Wieldraaijer van de vereniging tot behoud van Schaapsdrift e.o. "Het is een zwarte dag voor Arnhem." Volgens hem biedt het naastgelegen bedrijventerrein voldoende mogelijkheden tot nieuwbouw. Ook die wil de gemeente benutten. Daar moeten nog eens zo'n 7000 woningen komen.
"Gun de rest van de Schaapsdrift rust en vrede", betoogt SP'er Gerrie Elfrink. Volgens hem is voor de coalitie het redden van een falende wethouder belangrijker dan het volk vertegenwoordigen en recht doen. "Een schande voor Arnhem. Je kunt hier liegen, bedriegen en informatie achterhouden. De coalitie dekt je toch wel."

'Taak om goede voor de stad te doen'

Marlies Neutkens (Volt) zegt zich er bewust van te zijn dat ze met haar keuze niet alle bewoners blij maakt. "Maar we zien het belang van deze stedenbouwkundige afweging." Er is bovendien een enorme woningnood met stijgende prijzen, vult Kiki Groot (Arnhem Centraal) aan. "Overbieden is weer normaal geworden. Het is onze taak om het goede te doen voor de stad en daarin een belangenafweging te maken."
"Dus we gaan nu mensen hun woning afpakken om wellicht over tien jaar woningen terug te kunnen geven", concludeert Rebin Maref (VVD). Volgens hem haken door deze manier van politiek bedrijven mensen af.
"We zijn als overheid mensenlevens aan het slopen", meent Gino Luurssen (FvD).

'Nare avond'

Het is een 'nare avond', vindt Hans Eliëns (Partij voor de Dieren). "Ik voel alleen maar tegenstellingen." Hij doet nog pogingen om de partijen dichter bij elkaar te brengen, zonder resultaat. De coalitie steunt de plannen, de oppositie niet. Een beeld dat niet ongebruikelijk is in de politiek, maar deze periode in Arnhem wel heel sterk zichtbaar is. Zelf was Eliëns een uitzondering op die regel, door als enige raadslid van de coalitie tegen te stemmen. Anders dan zijn fractiegenoten.
En daarmee gaf de raad wethouder Cathelijne Bouwkamp toestemming om de volgende stap te zetten met haar planontwikkeling en deze verder te concretiseren. Zowel de oppositie als de bewoners tonen zich daarbij strijdbaar. "Dit gaat nog heel lang duren", is Eimer Wieldraaijer overtuigd. "Mensen gaan steigeren en procederen."

Buurvrouw in tranen

Zelf zegt Wieldraaijer geen enkele behoefte meer te voelen om met de gemeente aan tafel te gaan. Met name in gesprekken met coalitiepartijen worden in zijn ogen hele andere signalen afgegeven dan uiteindelijk in de stemming naar voren komt. "Dat maakt je cynisch."
Mede-bewoner Chajim van Collem is sprakeloos. "Er wordt gewoon gelogen." Hij wijst naar zijn buurvrouw die een aantal meter verderop staat te huilen. "Mensen zijn geraakt. Maar wij gaan door met de strijd. De tijd gaat in ons voordeel werken", doelt hij op de verkiezingen over twee jaar waarna hij op een andere politieke wind hoopt.