Gelderse Vallei

Groep wolven zoekt confrontatie bij hek Hoge Veluwe

Het hek houdt de wolven niet tegen.
© Het Nationale Park De Hoge Veluwe
OTTERLO - Twee roedels wolven zochten vorige week de confrontatie bij het hek tussen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Planken Wambuis in Otterlo. Dat is te zien op beelden die het park heeft vrijgegeven.
Bekijk de beelden:
Twee wolvenroedels hebben mot met elkaar
Volgens een woordvoerder van het park en twee wolvenkenners gaat het om territoriumverdedigende wolven. "Dat kun je verwachten in dit seizoen", zegt wolvenexpert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging dinsdag.
"De roedels zijn hun territorium aan het verdedigen. Nu is het toevallig bij een hek, daardoor ziet het er wat heftiger uit. Het is bizar dat je ziet dat sommige wolven over het hek heengaan", vindt Lelieveld. Hij pleit er dan ook voor om stroomdraden bij het hek te spannen. "Dat schrikt af."
Stroomdraden spannen is volgens Jakob Leidekker van De Hoge Veluwe echter nauwelijks te doen: "Het gaat om 40 kilometer raster. Hoe kun je daar stroom opzetten met voldoende spanning? Als er een takje opvalt, lekt er al stroom weg."

'Hek is niet afdoende'

Leidekker erkent wel dat het hek in dit geval niet afdoende is. "Voor wilde zwijnen is het genoeg, niet voor wolven. Maar BIJ12 (het bureau dat de wolvenzaken afhandelt, red.) stelt dat gaasraster dat grofwild kan tegenhouden, ook wolfwerend is. Dat is in de praktijk niet zo."
BIJ12 schrijft in de ‘Faunaschade PreventieKit’ dat bestaande gaasrasters voor grote hoefdieren wolfwerend zijn, als het gaasraster minimaal 180 tot 200 centimeter hoog is. Het gaasraster in de video is 200 centimeter hoog. Echter schrijft BIJ12 verderop dat ''vaste rasters zonder stroom doorgaans niet als wolfwerend worden beschouwd'."

Reële kans op verwonding

Lelieveld wijst er daarnaast op dat de wolven zich kunnen verwonden aan het prikkeldraad boven het gaasraster. "Het is echt een reële kans op verwonding. En dat is verboden." Maar verder noemt hij het 'een normale interactie tussen wolven'. "Het is een zelfregulerend effect."
Een andere wolvenexpert, Leo Lennartz, beaamt dit: "Wolven zijn elkaars grootste vijand. De toename van het aantal wolven stopt ergens. De grootste doodsoorzaak onder wolven is onderlinge conflicten."

'Dit zie je wel vaker'

"Op het filmpje zie je dat de roedels wolven elkaar intimideren en bevechten, met veel misbaar tegen het hek. Het komt niet tot een fysieke confrontatie. Je ziet wel dat drie wolven over het raster en onder het prikkeldraad klimmen. Of het wolfwerend is, vind ik een vraagteken", stelt Lennartz.
"Maar dit zie je wel vaker. De grenzen van een wolventerritorium liggen niet vast. Dat verschuift van jaar tot jaar. Dat gaat met duwen en trekken. Als het aan de ene kant meer wolven zijn dan aan de andere kant, dan voelen die wolven zich sterker."
Op het filmpje zie je links Het Nationale Park De Hoge Veluwe, rechts Planken Wambuis (Ecoduct Oud Reemst) en rechts zie je een wolf die op de weg liep en terugspringt naar De Hoge Veluwe.