Gelderse Vallei

Gemeenteraadsleden bedreigd vanwege debat over wolf

Raadsleden bedreigd vanwege wolf.
© keyouest via Pixabay
EDE - Gemeenteraadsleden uit Ede, die vorige week donderdag tijdens een raadsvergadering stemden voor het beheer van wolven op de Veluwe, zijn via de mail met de kogel bedreigd. Burgemeester René Verhulst van Ede heeft als raadsvoorzitter namens alle bedreigde raadsleden aangifte gedaan. De politie is gestart met een onderzoek, aldus de gemeente donderdag.
De mail is volgens een woordvoerder van de gemeente verstuurd onder een valse naam. De gemeente wil in verband met het politieonderzoek niet zeggen wanneer de mail precies arriveerde, maar het was in de dagen na het raadsdebat. De geuite bedreigingen waren 'fors' en 'heftig'. Ze waren ook gericht tegen familie van de raadsleden.

'Zeer geschrokken'

De burgemeester zegt 'zeer geschrokken' te zijn van deze bedreiging. "Ik vind het uitermate zorgelijk dat een discussie in de raadszaal, waarbij vrijheid van mening en spreken een uitgangspunt moet zijn, op deze manier een vervolg krijgt. Ik begrijp dat de situatie rond de wolf heftige emoties oproept, en die mogen ook geuit worden. Maar het intimideren en bedreigen van raadsleden en hun familie met een kogel is onbestaanbaar en verwerpelijk.”
Op de Veluwe leven zeven roedels wolven. Volgens de gemeente Ede begeven regelmatig enkele tientallen wolven zich op Edes grondgebied. "Met enige regelmaat worden schapen en pony’s van inwoners doodgebeten. Dit geeft emoties en onrust, mensen worden geraakt", aldus Verhulst.
Hij is trots dat daarover in de gemeente op een niet-polariserende manier met elkaar kan worden gedebatteerd. "Daar ben ik trots op en ik wil dat graag zo houden. Het bedreigen van politici om het uitdragen van hun mening gaat alle grenzen over. Dit kan en wil ik niet toestaan.”