Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Vluchtelingen in Gelderland: Oekraïne-opvang Rheden verlengd

Een asielopvang in Nijmegen.
© Marcel Krijgsman
RHEDEN/NIJMEGEN - De ontwikkelingen rondom vluchtelingen en asielzoekers zijn volop gaande in Gelderland. Dagelijks komen er locaties bij of verlopen er opvangplekken. In dit artikel houden we je op de hoogte van de stand van zaken over de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners.

Noodopvanglocatie Nijmegen grotendeels dicht

30-04-2024 | Noodopvanglocatie Winkelsteeg in Nijmegen sluit grotendeels op 1 mei. De laatste 200 bewoners blijven nog maximaal twee weken. Dat meldt de gemeente Nijmegen dinsdagmiddag.
De gemeentelijke noodopvanglocatie zou op 1 mei volledig sluiten. De gemeente drong daar vorige week nadrukkelijk op aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), mede omdat op deze plek in mei moet worden begonnen met de eerste werkzaamheden voor woningbouw.

3 gemeenten vangen geen statushouders op

22-04-2024 | De Gelderse gemeenten Renkum, Rozendaal en Scherpenzeel hebben hebben dit jaar nog geen enkele statushouder opgevangen, blijkt uit analyse van Omroep Gelderland op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor die gemeenten valt er nog veel werk te verzetten om afgesproken aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak te geven.
Voor 1 juli dit jaar moeten er 3.044 statushouders onderdak krijgen in Gelderland, blijkt uit cijfers van begin deze maand. Vooralsnog is dat voor 952 statushouders met een verblijfsvergunning gelukt. Dat betekent dat er in drie maanden tijd nog 2.092 plekken bij moeten komen.

Oekraïners in Rheden mogen langer blijven

18-04-2024 | De opvanglocaties voor Oekraïners in Rheden worden verlengd, meldt de gemeente donderdag. De gemeente heeft drie locaties voor in totaal 300 vluchtelingen. "Onze steun en betrokkenheid bij Oekraïne is en blijft groot", reageert burgemeester Carol van Eert in een schriftelijke verklaring.
Tot maart 2026 kunnen Oekraïners terecht in De Roskam in Rheden. De opvanglocatie aan de Kerkallee in Velp is voor onbepaalde tijd gehuurd. De locatie aan de Vijverlaan in Velp gaat de gemeente ook langer huren.

Zoektocht naar bedden: Nijmegen helpt

17-04-2024 | De gemeente Nijmegen helpt het COA in de zoektocht naar bedden voor asielzoekers. In het noorden van de stad wordt een noodlocatie geopend waar plek is voor 400 mensen. Eind mei opent de opvang die ongeveer een jaar beschikbaar is.
Op de locatie Koudenhoek Noord tussen de Griftdijk en het spoor realiseert de gemeente 68 mobiele woonunits. Daarnaast worden er vier paviljoens gebouwd waar mensen terechtkunnen voor maaltijden, douches en toiletten. De gemeente zorgt dat er 24 uur per dag begeleiding en toezicht op het terrein is. "Om de landelijke druk te helpen verlichten, en vluchtelingen niet van aanmeldcentrum naar sporthal naar tent te verplaatsen, bieden wij deze locatie aan", zegt burgemeester Hubert Bruls.

Ede vindt plek voor Oekraïners

17-04-2024 | In Ede worden op korte termijn 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het voormalig PTC+-gebouw aan de Zandlaan. Die vluchtelingen worden nu opgevangen op Legerplaats Harskamp.
De druk ligt hoog voor de gemeente, aangezien Defensie heeft aangegeven dat zij het terrein zelf weer in gebruik wil nemen. Ede heeft nu voor 320 Oekraïners een nieuwe plek gevonden. Voor 100 vluchtelingen wordt nog plek gezocht.

Extra containers voor Oekraïners in Doesburg

11-04-2024 | De gemeente Doesburg breidt de opvang voor Oekraïense vluchtelingen uit. Daarvoor plaatst zij binnenkort porto cabins op het schoolplein bij de voormalige basisschool Horizon De Ooi. In dat gebouw is ruimte voor 51 mensen. Met het plaatsen van de containers kunnen er straks in totaal honderd mensen worden opgevangen.
De afspraak is dat de containers maximaal vijf jaar op het voormalige schoolplein mogen blijven staan.

Raad Hattem akkoord met verbouwing pand voor Oekraïners

10-04-2024 | De raad van de gemeente Hattem heeft ingestemd met de verbouwing van een pand aan de Van Galenstraat voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen.
In het voormalige Rode Kruisgebouw komt een gemeentelijke opvang voor 12 tot 18 Oekraïners. Na de periode van tijdelijke opvang wordt in samenspraak met de buurt en de raad heroverwogen of de opvang verlengd wordt.

Bemmel: nieuwe opvanglocatie Oekraïners

04-04-2024 | Er komt in Bemmel een nieuwe locatie waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Op deze manier wil de gemeente Lingewaard de voldoen aan de opdracht die elke gemeente krijgt vanuit de Rijksoverheid om Oekraïners op te vangen. Eind mei komen er in de pastorie in Bemmel 20 vluchtelingen.
De gemeente Lingewaard is nog bezig met de vergunning. "Normaal mag een gebouw pas in gebruik worden genomen nadat de vergunning is gegeven. Bij opvang van vluchtelingen uit een oorlog mag de vergunning ook achteraf mag worden gegeven.", meldt de gemeente. Inwoners die vragen hebben kunnen op 11 april terecht op een inloop avond.

16 Oekraïense vluchtelingen in Aalten

03-04-2024 | De gemeente Aalten maakt woensdag bekend extra vluchtelingen uit Oekraïne te gaan opvangen. Volgens mediapartner 1Achterhoek gaat het om 16 plekken in. een pand aan de Nijverheidsweg in Aalten.

Nijmegen is houding COA beu

02-04-2024 | De gemeente Nijmegen eist dat de noodopvang op het voormalige sportpark Winkelsteeg per 1 mei leeg is. Daar worden zo'n 1200 asielzoekers opgevangen, maar op de locatie moeten volgende maand de werkzaamheden voor woningbouw van start gaan.

Maasbommel moet betalen omdat het geen Oekraïners opvangt

02-04-2024 | De gemeente Maas en Waal moet tonnen betalen aan de Jasmin Group, omdat de gemeente geen Oekraïners in Maasbommel en Wamel heeft gevestigd. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Het gaat om ruim 270.000 euro per maand.